Aangenaam warm met vloerverwarming

Vloerverwarming is vaak een goede keuze om je woning te verwarmen. Het is praktisch, energie-efficiënt en doordat alle leidingen onder de vloer zijn weggewerkt, behoud je een strak interieur en heb je meer bruikbare ruimte.

Wanneer is vloerverwarming een goede keuze?

Bij een nieuwbouw of een grote renovatie is vloerverwarming de populairste keuze. Omdat vloerverwarming een systeem is op lage temperatuur heb je veel minder energie nodig om je ruimtes te verwarmen en bespaar je op je energiefactuur. Een goed geïsoleerde woning is wel een vereiste om het gewenste rendement te halen. Vloerverwarming is een traag systeem en is niet geschikt om voortdurend aan en uit te schakelen. Een constante vaste temperatuur is aangeraden.

Vloerverwarming ideaal in combinatie met een warmtepomp

Als je werkt met een warmtepomp die ook kan koelen, kan je in de zomer je gebouw ook perfect koelen met je vloerverwarming.  Deze toepassing zorgt voor een aangename ‘beperkte’ daling van de binnentemperatuur tijdens hete zomerdagen. Let wel, het effect van deze topkoeling is niet te vergelijken met een airco.

Bij vloerverwarming kan je kiezen tussen twee systemen: een nat of droog systeem, waarbij bij een nat systeem de buizen rechtstreeks in de natte cement gelegd worden. De keuze hangt af van de beschikbare vloeropbouw in je woning. In een nieuwbouw plaatsen we meestal het klassieke natte tackersysteem. Bij een renovatie zijn de mogelijkheden vaker wat beperkt.

Heb je al van wandverwarming gehoord?

Vloerverwarming combineren met wandverwarming is interessant in kleine ruimtes waar je beperkt bent in vloeroppervlakte. Door deze combinatie kan je extra warmteafgifte in deze ruimtes bekomen. Wandverwarming kan je bijvoorbeeld in een badkamer toepassen in een douchemuur of in de muur boven het badgedeelte.

Hulp nodig om de juiste keuze te maken? 

Ostijn helpt je graag!