Mechanische luchttoevoer en -afvoer met een ventilatiesysteem D

Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aan- en afvoer van respectievelijk verse en vervuilde lucht mechanisch. Daarom wordt dit systeem D ook wel balansventilatie genoemd. De toevoer van verse lucht gebeurt via regelbare toevoermonden die we esthetisch integreren in je gebouw. Een filter in de ventilator zuivert de buitenlucht van pollen en bacteriĆ«n. Bij dit systeem wordt aan warmterecuperatie gedaan. 
Voor een dergelijk ventilatiesysteem werken we samen met merken zoals Ubbink, Zehnder, Vent-Axia, Itho Daalderop, Vasco, enz. 

De voor- en nadelen van een ventilatiesysteem D

Voordelen:

  • Bij een ventilatiesysteem D wordt aan warmteterugwinning gedaan. De warmte van de afgevoerde lucht gaat via een warmtewisselaar over naar de aangevoerde koude lucht. Hierdoor is er minder energieverlies en ervaar je minder koude tocht tijdens de wintermaanden. 
  • Bij een nieuwbouw kiest men meestal voor dit syteem, mede omwille van de minieme esthetische impact op het interieur. 
  • Filters zuiveren de aangevoerde buitenlucht van pollen, stof, en andere vervuiling. Een goed onderhoud van de filters is weliswaar een must, maar de gebruiker kan dit zelf uitvoeren. 
  • Automatische balansluchtregeling
  • Je ondervindt geen vochtproblemen in je gebouw. 
  • Je hebt geen last van lawaaihinder van buitenaf. 

Nadelen:

  • Dit systeem heeft meer onderhoud nodig in vergelijking met een systeem C. 
  • De installatiekost is duurder tegenover een systeem C. 

Wil je nog meer weten over onze ventilatiesystemen, de huidige ventilatienormen of de beste keuze voor jouw woning of bedrijfsgebouw?

Maak een vrijblijvende afspraak en we vertellen er je graag meer over.

 

Dit vragen velen zich af

Kan ik mijn ramen nog openzetten als ik een ventilatiesysteem heb? 

Het antwoord is ja. In principe is het niet meer nodig omdat je verse lucht krijgt aangevoerd via het ventilatiesysteem. Wil je toch je raam openzetten, doe dit dan niet langer dan een kwartier en zeker in de winter. Op die manier blijft je luchtvochtigheid in de ruimte stabiel en voorkom je condens of zelfs schimmelvorming. 

 

CONTACTEER ONS VOOR AL JOUW VENTILATIEVRAGEN