Bouwen of renoveren in 2023? Dit verandert er!

Nieuw jaar, nieuwe regels en wetten. Ook bij de start van 2023 verandert er het een en ander dat een invloed kan hebben op je (ver)bouwplannen. Installateur Ostijn lijst ze graag even voor je op.

Renoveren verplicht voor woningen met EPC-label E of F

Koop je dit jaar een woning of appartement, kijk dan goed naar het EPC-label. Vanaf 1 januari geldt immers een renovatieverplichting als het EPC-label een E of F heeft. Deze verplichting houdt in dat de woning energetisch gerenoveerd moet worden naar minimum een label D niveau en dit binnen de vijf jaar na de aankoop. Om dit energieniveau te behalen, zijn er steunmaatregelen voorzien. Op Mijn Verbouwpremie kan je kijken voor welke premies je in aanmerking komt. Je kan ook een renteloze verbouwlening aanvragen tot 60.000 euro.

Strengere energie-eisen bij een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie

Het komt er niet alleen op aan om energetisch te bouwen of te renoveren, maar - met de energiedoelstellingen van 2050 in het vooruitzicht – is het ook vereist dat een deel van de nodige energie een hernieuwbare oorsprong heeft. Dit aandeel neemt nog toe voor bouwprojecten met een stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2023. Voor een nieuwbouw moet de hernieuwbare energie minimum 25 kWh/m² bedragen en minstens 35 kWh/m² voor nieuwe niet-residentiële gebouwen. Bij een ingrijpende energetische renovatie moet het energieaandeel minstens 20 kWh/m² bedragen.
Ook wordt voor nieuwbouwprojecten vanaf heden het E-peil afgeklopt op E20 in plaats van E30.
Tenslotte geldt voor een nieuwbouw ook een installatie-eis bij een centraal verwarmingssysteem. Kies je hiervoor dan moet het een verwarmingssysteem zijn op lage temperatuur waarbij het water een temperatuur heeft tussen 35 en 55°C.

(Hybride) warmtepomp verplicht voor nieuwbouwprojecten

Vanaf dit jaar ben je verplicht om een nieuwbouw te verwarmen met een (hybride) warmtepomp en vanaf 2025 wordt een volledig elektrische warmtepomp de norm. Dan zal een aansluiting van een nieuwbouwwoning op het aardgasnet niet meer mogelijk zijn. Er zijn verschillende hybride-combinatiemogelijkheden, bijvoorbeeld een warmtepomp gecombineerd met een condensatieketel op gas, of op mazout of gecombineerd met een zonneboiler. Ostijn helpt graag bij het maken van de juiste (groene) keuze. Bovendien ontvang je momenteel hoge premies voor het laten installeren van een (hybride-)warmtepomp, die kunnen oplopen tot maar liefst 6400 euro. Meer info omtrent de voorwaarden voor deze premies, vind je op Mijn Verbouwpremie.

Lagere premie voor de installatie van zonnepanelen

Ben je van plan om dit jaar zonnepanelen te installeren, dan krijg je hiervoor nog steeds een premie, maar die zal nog maximaal 750 euro (ipv 1500 euro) bedragen. In 2025 verdwijnt deze premie helemaal.

 

 

 

 

 

Geen premie meer voor de installatie van een thuisbatterij

Een thuisbatterij is ideaal als je je zonnepanelen optimaal wil laten renderen en nog meer energie-autonoom wilt worden. Nog tot 31 maart 2023 kan je - na keuring - een premie voor de installatie van een thuisbatterij aanvragen. Deze bedraagt maximaal 850 euro. Schaf je na deze datum een thuisbatterij aan of wordt je thuisbatterij later gekeurd, dan heb je helaas geen recht meer op deze premie.

Heb je bouw- of verbouwplannen en wil je graag een duurzame totaaloplossing voor stroom en verwarming waarmee je niet alleen aan alle regels en wetten voldoet, maar waarbij je ook geniet van alle hedendaags comfort? Ostijn is gespecialiseerd in groene installaties en begeleid je graag bij het maken van de juiste keuzes. Vertel ons je (ver)bouwplannen en we denken graag met je mee!

Voor meer informatie over de premies en financiële steunmaatregelen bij een nieuwbouw of renovatie verwijzen we ook graag naar Mijn Verbouwpremie.